Selecteer een pagina

Brood zou niet de basis moeten zijn voor een gezond eetpatroon. In deze blog lees je waarom. Nederlanders zijn gemiddeld te zwaar. Volgens onderzoek van de volksgezondheid kampt meer dan 50% van 18 jaar en ouder met matig tot ernstig overgewicht. 15% hiervan kampt inmiddels met een zware vorm van overgewicht: obesitas. Ruim 3,7 Nederlanders kampt volgens onderzoek met een prikkelbaar darm syndroom, een vervelende darmziekte waar buikpijn, winderigheid, een opgezette buik, verstopping of diarree zeer kenmerkend is. Onderzoek wijst uit dat meer dan 1 miljoen Nederlanders kampen met suikerziekte (diabetes).  De zorguitgaven voor maag-, lever- en darmklachten bedragen jaarlijks zo’n 3,3 (!!!!!) miljard euro. Dat is uitgeschreven: €3 300 000 000,-.

De reden waarom ik bovenstaande cijfers met jullie deel is dat voor mij de maat vol is. Ons land is op slot omdat we graag de druk van de IC af willen halen. De grootste groep (80% volgens onderzoek van de hartstichting) die met corona op de IC beland kampt met overgewicht. Er wordt vrijwel niets gezegd over hoe een gezonde leefstijl hier strijd tegen kan bieden.

Is het puur toeval dat vrijwel alleen maar mensen met overgewicht op de IC terecht komen? En ja, ik weet dat er een paar uitzonderingen zijn van ‘fitte’ mensen die ziek zijn geworden door corona, maar 80%… de cijfers liegen er niet om.

Ondanks dat ik me soms machteloos voel met de beslissingen die gemaakt worden door de overheid is het voor mij wel overduidelijk. Voor mij is het tijd om in actie te komen. Tijd om meer kennis te delen en meer mensen te helpen zodat iedereen preventief kan werken aan een gezonde leefstijl en de kans op een IC bed verkleind wordt.

Het Westers eetpatroon is nergens meer gericht op een gezonde leefstijl. We richten ons op vullen in plaats van voeden en dat MOET veranderd worden. Mijn naam is Joep Rovers, ik ben orthomoleculair voedingsadviseur en ik ben op een missie. Ik wil dat de Nederlander weet wat een gezonde leefstijl is en welke invloed bepaalde producten hebben op wel of niet gezond leven.

Brood, pasta en rijst zijn NIET de basis van een gezond leefpatroon en deze zou je dan ook dagelijks moeten nuttigen.

Hoe kan ik zelf zien of mijn darmen wel of niet oké zijn?

Volgens de Bristol Stoelgangkaart kun je kijken of jouw darmen een beetje oké zijn. Jouw ontlasting geeft namelijk heel erg goed weer hoe het aan de binnenkant gesteld is. Alleen maar natte ontlasting of alleen maar harde keutels zijn niet het boegbeeld van gezond. Op de afbeelding kun je zien dat type 3 en type 4 een normale ontlasting zijn. Zit je standaard op een van de andere types, dan is er iets mis en dan kun je aan de slag met je eet- en leefpatroon. Het is nooit te laat om hier iets mee te gaan doen, dus zelfs al ziet jouw poep er al 20 jaar zo slecht uit als nummer 1, je lichaam kan dit nog omdraaien. Naast dat je het aan je poep kan zien, zijn een opgeblazen buik, veel last van winderigheid, energie dips, allergische reacties, eczeem of huidklachten tekenen dat het niet helemaal pluis is in de darm.

Waarom is brood niet gezond?  

Zelf groeide ik op in een echt brood milieu. ’s Ochtends en ’s middags brood, dat zou de basis moeten zijn van een gezond eetpatroon, toch?  Na jaren studeren en veel kennis vergaren weet ik nu – jammer genoeg – dat het niet zo is. Brood is een ware darm killer en wel door de volgende punten.

Allereerst bevat brood (gemaakt van graan) gluten en ondanks dat niet iedereen intolerant is voor gluten wijzen de laatste onderzoeken uit dat gluten wel bij iedereen een invloed hebben op de darmen. Gluten reduceren de opname van mineralen en vitaminen in de darmen en kunnen zelf de portierwachters in de darm verstoren. In onze darmen zitten kleine poortwachters die enkel de gezonde voedingstoffen binnen laten in het lichaam. Deze poortwachters noemen we tight junctions (zona oncludens in het Latijn). Deze poortwachters maken de deur open door het stofje zonuline en laat dat nou net geactiveerd worden door gluten. Hierdoor kunnen dus niet welkome stoffen zomaar je lichaam binnen wandelen. (zie Onderzoek Zie het als vervelende broekies van 14 jaar die je niet in de club wil hebben, maar toch binnen komen omdat de poortwachter afgeleid wordt door een knappe meid. Dat is niet wat we willen toch?

Daarnaast bevat brood (gemaakt van graan) lectines en saponines. Deze stoffen noemen we anti nutrienten. De graankorrels kun je zien als de baby van een plant en aangezien de plant niet weg kan rennen wanneer er gevaar dreigt, zorgt deze voor bescherming van binnenuit. Lectines zijn bij lage dosering al giftig voor kleine insecten en kunnen bij hoge inname bij de mens leiden tot darmproblemen. (onderzoek). Saponines komt van het Latijnse woord Sapo (zeep) en dit wordt geproduceerd door de plant om een vieze smaak te geven en daarmee bescherming te bieden tegen indringers. Deze saponines hebben een remmende werking op de opname van vitaminen en eiwitten in de darmen en verhogen de ontwikkeling van auto-immuunziekten zoals diabetes of coeliakie. (Artikel)

De originele pasta wordt gemaakt van tarwebloem en ook tarwebloem bevat – VERDOMME – ook gluten, lectines en saponines. Oja, het argument dat je brood moet eten voor jodium geldt niet meer nu je weet dat zeewier, makreel, kabeljauw genoeg jodium bevatten om jou te voorzien van je dagelijkse portie. (bron)

Glycemische index

Naast dat brood en pasta deze anti-nutriënten bevatten, scoren ze net als rijst ontzettend hoog op de glycemische index. In mijn Blog kun je meer lezen over de glycemische index en hoe je daarmee af komt van de energie dips om 11:00 en 15:00.

Producten die hoog scoren op de glycemische index hebben een grote invloed op de bloedsuikerspiegel, ze stimuleren het veelvuldig aanvullen van snelle suikers in het lichaam en waar mensen denken dat snelle suikers enkel tafelsuiker, koekjes, chocola en snoep zijn heb ik slecht nieuws. De suikers uit rijst (er zitten verder niet echt veel voedingsstoffen in rijst) scoren met 89 op de glycemische index bijna net zo hoog als druivensuiker….

Het veelvuldig binnenkrijgen van suikers zorgt ervoor dat je alvleesklier minder gevoelig wordt of zelfs uitgeput raakt. Hierdoor verdwijnt de gevoeligheid voor insuline en dit de voorloper zijn van diabetes type 2. Typerend voor insuline resistentie zijn vetophopingen rond buik en billen en de extreme drang naar suikers na je maaltijd. Insuline resistentie is een grote boosdoener in de strijd tegen overgewicht.

Wat moet ik dan wel eten?

Concreet wissel je je eerste broodmaaltijd van de dag in voor een voedzame maaltijd met overnight oats (GI van 55), chiazaad, lijnzaad (zelf breken) 2 soorten fruit en ongebrande, ongezouten noten.

Je lunch broodmaaltijd vervang je door een maaltijd met producten die een lage GI hebben. Denk aan soep van verschillende verse groentes, denk aan een salade, havermout pannenkoeken, denk aan een bietencarpaccio met zuurkool, denk aan een boerenomelet. Allemaal maaltijden met voedingstoffen die een positieve werking hebben op de darmen en op jouw energiehuishouding.  

Ik kan me voorstellen dat je na het lezen van deze blog flink van slag bent en dat je de behoefte hebt om meer kennis op te doen en je leefstijl om te gooien. Ik heb inmiddels weer ruimte voor een paar nieuwe coachingstrajecten. Je kunt geheel vrijblijvend informatie opvragen via de mail: joep@werkatleet.nl

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om deze informatie tot je te nemen. Samen op weg met onze missie. Een gezonde leefstijl moet toegankelijk zijn voor iedereen, ongeacht de job!