Terug aan het werk
Welkom! Het is een tijdje geleden dat we een blog deelden. Voor mij, Joep, was het ook weer echt even schakelen. Na een hele lange, prachtige en rustige zomer begon de drukte ineens weer. Alle werkende Nederlanders zijn ineens weer terug naar kantoor en de aanvragen voor Werk Atleet schoten door het plafond. Mega dankbaar natuurlijk. Voor het eerst merkte ik alleen dat ik erg getriggerd werd door de verandering in periode. Voor mijn gevoel is de zomer ineens voorbij… en dat zorgt voor de nodige veranderingen en aanpassingen.
Super tof dat je jezelf in ieder geval hebt aangemeld voor deze blog. Tijd om elkaar weer te helpen met vitaliteit en gezondheid. Werknemers in Atleten veranderen. That’s how we roll.
Verschuiving van het ritme
Waarschijnlijk is het je al opgevallen. Het wordt eerder donker en het wordt later licht. De een kijkt heel erg uit naar de herfst- en winterperiode. Lekker de kaarsjes aan, samen bij het haardvuur, de mooie kleuren in de natuur en het uitkijken naar de eerste sneeuwvlokjes. Voor de ander is dit een dramatische periode. Je komt minder goed uit bed, hebt meer behoefte aan snacks en je hebt ook weinig zin om iets te ondernemen. Stel dat je nou in die laatste groep zit, dan is deze blog speciaal voor jou. Hoe kun je nou alsnog met veel plezier je werkdag tegemoet gaan, zelfs tijdens deze onstuimige periode?
Circadiaans ritme
Hier heb je ons waarschijnlijk al heel vaak over gehoord, maar toch even voor de herhaling of voor het geval je hier nog nooit van gehoord hebt: het circadiaans ritme.
Het Circadiaans ritme is een biologisch ritme waarvan de cyclus ongeveer één dag duurt. Het woord Circadiaans komt uit het Latijn. Circa betekent rond en dies betekent dag. Er wordt ook wel gesproken over het 24-uursritme. Dit ritme werkt letterlijk op dag- en nachtlicht. Zodra je ’s ochtends de zonsopgang ziet (zoals de oermens altijd deed) start het circadiaans ritme een aantal processen op en zodra het begint te schemeren starten processen rondom te nachtrust. Als mens hebben we dit ritme hard nodig, omdat het voor activatie van verschillende systemen in ons lichaam zorgt. Het Circadiaans ritme verzorgt onder andere temperatuurregulatie in ons lichaam, de hartslag, bloeddruk, hormoonafscheiding, metabolisme en ook de slaap. In deze afbeelding kun je zien welke functies en activiteiten het lichaam in een 24 uurs cyclus zou moeten hebben en op welke tijd. Deze afbeelding is gelinkt aan zomertijd en verschuift nu dus langzaam. Als het Circadiaans ritme goed werkt voel je je fit en energiek, heb je een goede nachtrust, ben je mentaal in vorm, fysiek gezond en word je uitgerust wakker.
Wellicht heb je gemerkt dat je tijdens de zomerperiode wat minder slaap nodig had, je snel ’s ochtends meer energie had, meer zin had in seks en dat je minder behoefte had om te eten. Dit heeft allemaal te maken met het circadiaans ritme. Het werd namelijk vroeg licht en zodra je met dit licht (daglicht welteverstaan) in contact komt beginnen alle processen rondom deze processen goed te werken. Nu we richting de herfstperiode gaan en uiteindelijk zelfs naar de winterperiode gaan verschuift dit ritme. Je kunt dus gaan merken dat het wat langer duurt voordat energie begint te stromen (de zon is nog niet op als jij opstaat) en dat je ’s avonds eerder moe wordt (de zon gaat eerder onder). Heel zwart wit gezegd zou je jezelf hierop moeten aanpassen en tijdens de winterperiode meer moeten rusten en slapen. Denken we dat onze baas daar blij van wordt?
Wat kun jij doen?
Oké we kunnen 3 dingen doen. We kunnen ons of gedurende de winterperiode klote voelen, we kunnen onze baan opzeggen en naar Mexico verkassen óf we gaan roeien met de riemen die we hebben. We gaan onszelf op zo’n manier hacken dat we het maximale uit de dag kunnen halen, in Nederland, tijdens de herfst en winterperiode. Hoe gaan we dat doen?
Hacks
Laten we voorop stellen dat we in het meest ideale geval gewoon leven zoals moeder natuur het bedacht heeft. We staan op zodra de zon opkomt en we gaan slapen zodra deze onder is. Tijdens de zomer maken we lange dagen en zorgen we dat we veel eten verzamelen en opeten. We doen dit zodat we tijdens de winterperiode lekker rustig aan kunnen doen, we niet veel hoeven te jagen en we kunnen teren op ons vetlaagje. Yes, in theorie zou je tijdens de zomer wat kilo’tjes aan mogen komen om ze tijdens de winter te gebruiken. Nee, dit is geen vrijbrief om jezelf vol te knallen in de zomer, maar vanuit evolutionair oogpunt is het wel begrijpelijk.
Goed. Dat gezegd hebbende. Laten we eens kijken hoe jij jezelf kunt hacken tijdens de komende periode. We hebben een aantal gratis hacks en een aantal betaalde hacks.
Slaap
De belangrijkste gratis hack is de nachtrust. Vanuit evolutionair oogpunt gezien zouden we tijdens de winterperiode veel meer moeten slapen. Gezien we ’s ochtends wel netjes op werk moeten verschijnen, is het niet zo handig om je winst aan de achterkant (de ochtend) te gaan boeken, maar je winst aan de voorkant te pakken.
Tijdens de winterperiode ga je dus wat eerder naar bed dan tijdens de zomerperiode. We snappen dat dit onwennig voelt en dat je het gevoel hebt weinig over te houden aan je avond, maar de winst zit hem echt in de energie die je overhoudt gedurende de dag. Het klinkt bijna zo simpe, dat je je afvraagt of het echt werkt. Geloof ons. Het werkt.
Om de nachtrust wel lekker in te kunnen gaan, is het nog steeds van groot belang dat je je tijd neemt om af te sluiten. Deze maand hebben wij een mooie challenge zoals je wellicht gezien hebt. In deze challenge zit de laatste 3 uur van de dag zonder schermen. Als je de laatste 3 uur van de dag geen kunstlicht en prikkelingen van je telefoon, televisie of laptop absorbeert en die tijd gebruikt om je dag te reflecteren, met je partner te zijn, seks te hebben, een boek te lezen, te wandelen, muziek te maken, je ontbijt en lunch vast klaar te maken etc. Dan past jouw circadiaans ritme zich zo aan. Op deze manier heeft het ook echt zin om lekker eerder naar bed te gaan, wat langer te slapen en ’s ochtends als een gladiator wakker te worden.
Voeding
Uiteraard is het belangrijk om je voedingspatroon aan te passen op de periode die komen gaat. Hoe kun je dat het beste doen? Door mee te eten met het seizoen. Hé dat rijmt. Lachen man. We helpen je graag welke producten je dan wat meer zou moeten eten.
Vanaf oktober zijn de volgende groenten in het seizoen: aardpeer, andijvie, bloemkool, boerenkool, broccoli, champignons, koolgroenten, paksoi, pompoen, peultjes, postelein (ZO LEKKER!), radicchio, radijs, rode biet, venkel, winterpeen en ui. Check het kookboek ‘de groene bakplaat’ eens, gebruik groenten in het seizoen en vul aan met een mooie eiwitbron als gras gevoerd vlees of vis/schaal&schelpdieren.
Fruit zul je in Nederland steeds minder in het seizoen hebben. De volgende fruitsoorten zijn in Nederland wel lokaal verkrijgbaar: appel, peer, stoofpeer, bramen, framboos. Overige fruitsoorten worden geïmporteerd en zouden dus eigenlijk voor ons Nederlanders in de winterperiode wat minder gegeten moeten worden.
Verder kun je in de winterperiode meer gebruik maken van gras gevoerd vlees van eigen bodem. Je kunt dit bijvoorbeeld bestellen bij zorgnatuur.nl of bij grutto.com. Wanneer je via deze link besteld, krijg je €10,- korting op je bestelling bij grutto.
https://www.grutto.com/nl/?invite=62d92ef571d5c
Ook diverse schaal/schelpdieren en vissoorten zijn vanaf de herfstperiode weer in het seizoen. Wist je dat je bijvoorbeeld superfood ‘oesters’ vanaf september zelf weer mag rapen? Gratis en voor niks!! Voor meer informatie, check deze link.
https://www.oesterscheldetour.nl/wilde-oesters-rapen
Het wordt tijdens de herfst en winterperiode pas later licht en het wordt eerder donker. Dit zou betekenen dat je ook je eetmomenten hierop moet aanpassen. Dit heeft er namelijk mee te maken dat de stoelgang en spijsvertering ’s ochtends een uur of 2 nodig heeft om op te starten vanaf het moment dat het licht wordt en in de avond vanaf het moment dat de zon onder gaat heeft de stoelgang en spijsvertering zo’n 3 uur nodig om af te sluiten om uiteindelijk alle energie te gebruiken voor het herstel gedurende de nacht.
Kijk eens of je je eetmomenten wat meer kan verschuiven met het circadiaans ritme mee. Je zou dan je maaltijden in de herfstperiode eten tussen 10:00 en 19:00 en naarmate de winter dichterbij komt, schuift dit zelfs nog verder op. Het allerbelangrijkstse is jezelf te blijven met voedingsstoffen zoals hierboven genoemd. Voeding van moeder natuur bestaande uit biologische groenten en fruit, lokaal en seizoensgebonden, grasgevoerd vlees, zuivel, eieren en vissen + schaalp/schelpdieren die lokaal gevonden of gevangen worden.
Op deze manier is het lichaam namelijk optimaal gereed om alle voedingsstoffen goed op te nemen.
De 5 belangrijkste eetregels daarbij kort op een rijtje. Wat zijn ook alweer de belangrijkste eetregels?
- Eet 3 maaltijden per dag.
- Drink geen water 30 minuten voor je maaltijd, omdat het maagzuur dan verdunt wordt en die wil je juist lekker zuur hebben om goed te kunnen werken.
- Focus op zoveel mogelijk producten van moeder natuur.
- Eet niet afgeleid. Zie wat er op je bord ligt. Zet je laptop uit, gooi je telefoon het raam uit en zet de tv uit.
- Kauw minimaal 20 keer per hap.
Red Light Therapy
Wellicht heb je het al eens voorbij zien komen. Een red light device. Een apparaat (link) dat een speciaal soort rood licht geeft zonder UV straling. Red light heeft in wetenschappelijk onderzoek zo gigantisch veel voordelen laten zien en al helemaal nu de dagen langer donker worden, de zon later opkomt en de zon ook weer eerder vertrekt. Normaal gesproken is de zon je aller belangrijkste bron van Rood en Infrarood licht om de energiefabriekjes in het lichaam te boosten. Maar nu die zon dus steeds minder vaak aanwezig is, zou je dit kunnen ‘hacken’ met een Red Light Device.
Volgens verschillende onderzoeken kun je met een red light device de energie productie (ATP) verhogen, het makkelijker maken voor bloed om te circuleren, ontstekingen remmen, de huid verbeterd, wonden kan helen en depressie gerelateerde klachten kan verhelpen tijdens de donkere wintermaanden. (bronnen 1 2 3 4 5 6 7 8 9 ) In de avond kan de red light device de melatonine (slaaphormoon) productie een boost geven waardoor je beter in- en door kan slapen.
Zelf gebruik ik, Joep, de medi 2.0 van Loptimize op dagelijkse basis in de ochtend én avond voor zo’n 15-20 minuten. Het is belangrijk dat er op dat moment geen ander kunstlicht aan staat én je nog niet op je telefoon gescrolld hebt.
De Lichttherapie lampen van Loptimize stralen nauwelijks EMF uit en hebben geen flikkeringen in het licht (WINNEN!!). Deze zijn te bekijken via deze link en te bestellen met de kortingscode ‘orthojoep’ voor 10% korting.
Kaarsen
Een natuurlijke nabootser van rood licht en zonsondergang zijn kaarsen. Niet zo krachtig als een red light device, maar absoluut velen malen beter dan die felle LED lampen in huis. Kaarsen worden al 1000’en jaren gebruikt. Voor de gezelligheid, voor een romantische sfeer en in ons geval voor de gezondheid.
Nou is het wel belangrijk om te kijken wat voor soort kaarsen je gebruikt. De meeste kaarsen zitten vol met gifstoffen of parfum, dat willen we dus liever niet. Daarentegen kun je heel erg makkelijk zelf kaarsen maken van bijenwas. Bijenwas is een product van moeder natuur (en als je mij, Joep, al wat langer kent dan vandaag, dan weet je dat ik dat fijn vindt) en daarmee velen malen beter voor de gezondheid. Ze zijn milieubewust, bevatten geen parfum, branden lang en worden vaak goed verdragen door mensen met allergieën.
Hoe maak je deze kaarsen dan?
Je hebt dus bijenwas nodig, een lont, glazen potjes, satéprikkers, een pan en eventueel etherische olie.
Smel de bijenwas ‘au bain marie’. Zet de glazen potjes in een warme oven op ongeveer 50 graden zodat ze handwarm worden. Doordat je de potjes warm maakt voor het gieten zal de bijenwas geleidelijke afkoelen en ontstaan er minder snel luchtbellen in de was en krijg je een mooier resultaat.
Als de was bijna geheel gesmolten is haal je de potjes/glaasjes uit de oven en plaatst je de lont.
Wikkel de bovenkant van de lont om de satérprikker (zie afbeelding). Hierdoor blijft de lont mooi recht tijdens het gieten en je bent ready to go!
Je kunt deze ingrediënten o.a. kopen bij www.dewerkbij.nl
Blue light filter bril
Een andere praktische hack is het gebruiken van een blue light filter bril. Nu de dagen korter worden hebben wij dag in dag uit de felle LED lampen aan staan. Deze LED lampen zijn een signaal voor het brein dat het overdag is en dat dus productie van bijvoorbeeld melatonine nog niet op gang hoeft te komen. Op zich tof dat je brein zo met je mee denkt, want anders zou je te pas en te onpas melatonine aanmaken. Dat doet je brein pas als het snapt dat de zon onder gaat, het donker begint te worden en jij daadwerkelijk jezelf klaar moet stomen voor een goede nachtrust.
Door een blue light filter bril te dragen kun je het felle licht blokkeren en houd je je brein als het ware voor de gek. Het resultaat? Een betere productie van melatonine wat direct bijdraagt aan een betere nachtrust. Als je gaat zoeken voor een blue light filter bril voor de avond, zorg er dan voor dat deze alle blauw- en LED licht volledig blokt voor maximaal resultaat.
Zelf gebruik ik de blue light filter bril van 365 brillen. Via deze link kun je een kijkje nemen bij 365brillen en ook hier kun je met de kortingscode orthojoep bestellen.
Last but nog least
Aankomende winter zal het voor veel mensen wat spannender worden. De prijzen zijn natuurlijk gigantisch aan het stijgen van zowel voeding als het gas. Via deze nieuwsbrief willen we je graag vragen om op elkaar te letten en mocht je eens iemand tegen komen die wat humeurig is, bedenk dat deze persoon in zo’n situatie zit. Let op elkaar en help elkaar.
Nou is er nog veel meer te delen over het gereed maken tijdens de winterperiode. Wat te denken van suppletie? Je leest het allemaal de volgende keer!
Veel dank voor het lezen van deze nieuwsbrief en heel veel plezier in jouw reis naar de allerbeste versie van jezelf.
On a mission! Wij veranderen werknemers in atleten.
Namens Joep,
Co-founder Werk Atleet